Het belang van een externe defibrillator (AED)

Veel te weinig mensen maken gebruik van de automatische externe defibrillator (AED) bij een reanimatie na een hartstilstand. Bij snel gebruik van het apparaat, dat elektrische schokken geeft om het hart weer goed te laten pompen, is de overlevingskans tussen de 50 en 70 procent.

Jaarlijks krijgen zo’n 16.000 mensen een hartstilstand. Buiten het ziekenhuis zijn dat gemiddeld 300 mensen per week. Toch wordt er maar in 49 procent van de reanimaties gebruik gemaakt van de AED. Gebruik van de AED vergroot niet alleen de overlevingskans maar kan ook blijvende schade voorkomen. Na geslaagde reanimaties hersteld 90 procent volledig.

Binnen 6 minuten AED beschikbaar

Op veel plekken in Nederland zijn AED-apparaten te vinden. Er hangen naar schatting in Nederland 10.000 tot 20.000 AED’s in openbare gebouwen, sportverenigingen, winkelcentra of pretparken. De Hartstichting wil dat er overal in Nederland binnen 6 minuten een AED beschikbaar is bij een hartstilstand.

Informeer naar de mogelijkheden

AED aanschaffen? Wij hebben een groot assortiment betrouwbare AED’s. Vraag één van de adviseurs van Certum Safety Group naar uw mogelijkheden.